BASIN BÜLTENLERİTürkiye’nin en büyük 158. sanayi kuruluşundan 18 milyon TL’lik yatırım

02/11/2017

Kılıç Deniz Su Ürünleri olarak kültür balıkçılığı işine 1990 yılında Bodrum’da kurdukları çipura çiftliği ile başladıklarını, bu tesisin yıllık kapasitesinin sadece 30 ton olduğunu belirten Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, “26 yıl sonra bugün Türkiye’deki çipura ve levrek üretim kapasitemiz yıllık 65 bin tona ulaştı. 5 bin tonluk alabalık üretim kapasitemizi de hesaba katarsak 26 yılda 2 bin 300 kat büyüdük. Bu kapasitemizle dünyanın en büyük çipura ve levrek üreticisi haline geldik” açıklamasını yaptı.
“Kılıç Deniz Su Ürünleri olarak Bodrum’daki Salih Ada’sında ilk mütevazı tesisimizi kurduğumuzda ve sonraki yıllarda da hep bu işin büyüyeceğine inandık.  Bir Türk firmasının su ürünleri sektöründe dünyada adından söz edilir bir kurum haline gelebileceğine olan güvenimiz vizyonumuzun temelini oluşturdu” diyen Kızıltan, “2016 yılına geldiğimizde Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş, 698 milyon TL net satış ile Türkiye’nin en büyük 158. sanayi kuruluşu olmayı başardı. İhracat firmamız KLC Gıda Ürünleri İthalat İhracat ve Sanayi A.Ş., 2016 yılında önceki yıla göre 30 basamak yükselerek; 142 milyon dolarlık ihracat rakamıyla genel sıralamada 94’üncü oldu. Böylece KLC Gıda Ürünleri İthalat İhracat ve Sanayi A.Ş sektöründeki liderliğini sürdürmeye ve Türkiye’nin gurur kaynağı olmaya devam etti. Balık yemi fabrikamız, kuluçkahanelerimiz, kafeslerimiz, strafor kutu fabrikamız, buz üretme şirketimiz, işleme ve paketleme tesislerimiz, Kılıç Market adıyla başlattığımız ve test aşamasındaki perakende satış noktalarımız ile anaç balıktan market rafındaki ürüne kadar tam entegrasyon sağlamış dünyadaki az sayıda kuruluştan biriyiz” dedi.

KILIÇ DENİZ SU ÜRÜNLERİ KIBRISLI TÜKETİCİLERLE BULUŞTU
2017 yılının ilk 6 aylık döneminde, sofralık balık satışında iç piyasa ve ihracat bazında tonaj hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Kızıltan, “Yavru balık ve balık yemi tarafında da hem iç tedarik hem de dış müşteri anlamında tam kapasite ile üretim ve satış hedeflerimizi yakaladık. Yine bu dönem içinde Kıbrıs’ta yer alan çiftliğimizden ilk balık hasatına başladık ve ürünlerimizi Kıbrıs pazarında tüketicilerle buluşturduk” dedi.

DOMİNİK TESİSİ AMERİKA PAZARINA YÖNELMEK İÇİN ÜS OLACAK
Kılıç Deniz olarak Temmuz ayında Umman’a uçakla 1.2 milyon adet yavru çipura balığı ihracatı gerçekleştirdiklerini, aynı zamanda geçtiğimiz ay 18 milyon TL’lik yatırımla Dominik tesislerini kurduklarını belirten Kızıltan, bu tesisi Amerika pazarına yönelmek için üs olarak kullanacaklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: “Temmuz ayından itibaren tesiste büyütülmeye başlanan yavru balıklar, 2018 yılında Kuzey ve Güney Amerika’da satışa sunulacak. Arnavutluk’taki alabalık tesisleri ve Moritanya’daki balık yemi hammaddesi üreten işletmeden sonra Dominik’te yatırım yaptık ve yeni yatırımlar için Somali gibi bazı Afrika ülkelerinde araştırmalar yapıyoruz.
Kılıç Deniz olarak dünyada uçakla yapılan en yüksek adetli balık ihracatını gerçekleştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda bu potansiyelimizi tüm Ortadoğu’ya yaymayı hedefliyoruz. Geçen yıl yüzde 30 büyümeyle ihracatımızı 142 milyon dolara çıkardık. 2017’de yeni yatırımlara devam ederek ihracatta yine yüzde 30 büyüme planlıyoruz. Şu an Kılıç Deniz olarak; Irak, Katar, Kanada, İsrail, Hollanda, Dominik ve İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere 55 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.”
Son olarak 2018 yılında dair planları hakkında bilgi veren Kızıltan, “Kurulduğu günden bu yana her yıl büyüme trendini sürdüren şirketimiz, 2018 yılında da hem organik büyümesini hem de yeni yatırımların beraberinde getirdiği büyüme sürecini devam ettirecektir. Dolayısıyla şirketimiz için 2018 yılı, özellikle yeni yatırımların meyvelerini toplamaya başlayacağı bir yıl olacak” diyerek sözlerine son verdi.

Türkiye’nin en büyük 158. sanayi kuruluşundan 18 milyon TL’lik yatırım